'Tabletnek' steeds groter probleem onder kinderen
Wie te lang voorovergebogen zit tijdens het gebruik van een tablet of smartphone, kan hierdoor vervelende nekklachten ontwikkelen. Steeds meer kinderen hebben last van de zogenoemde tabletnek,
waarvoor een deel zelfs door een fysiotherapeut behandeld moet worden. Dit meldt Vakblad Vroeg. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in Denemarken blijkt dat onder de 5 tot 9-jarigen ongeveer een derde
meer nekklachten heeft dan in 2008. Onder de 10 tot 14-jarigen ging ongeveer de helft meer jongeren langs de fysiotherapeut om behandeld te worden voor nekklachten.
Door de voorovergebogen houding komen de nek en gewrichten onder extra spanning te staan. Niet alleen nekklachten zijn het gevolg van langdurig gebruik van de tablet.
Ook rug-, arm- en oogpijn zijn klachten die veel voorkomen onder kinderen en jongeren. Volgens professor kinesitherapie Barbara Cagnie, verbonden aan de universiteit van Gent,
is het belangrijk om de problemen te voorkomen. Volgens Cagnie is het namelijk mogelijk dat de klachten nooit volledig zullen verdwijnen.
“Een computerscherm kun je instellen op ooghoogte, bij een tablet of smartphone zit je voortdurend voorovergebogen”, zo zegt professor Cagnie. “Preventie speelt een belangrijke rol.
Laat kinderen niet te lang een tablet of smartphone gebruiken en moedig ze aan om van houding te wisselen.”
Bron: Nationale Zorggids
'Zere benen worden te snel gedotterd'
Mensen met 'etalagebenen' krijgen te snel een dotterbehandeling in het ziekenhuis. De ingreep kost volgens een nieuwe studie onnodig geld en biedt weinig verlichting.
De acute pijn, veroorzaakt door vernauwde slagaders in de benen, zou kunnen worden verholpen door intensieve looptherapie. Dat schrijft Trouw maandag op basis van een studie van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis.
Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij rond de zesduizend patiënten. Bij het grootste gedeelte van deze mensen zou de looptherapie minstens zo effectief zijn.
De therapie is gemiddeld zes keer zo goedkoop als de dotterbehandeling en zou de oorzaak van het probleem aanpakken. "Wie zich alleen laat dotteren, zonder zijn leefstijl te veranderen, loopt bovendien grote kans op een
vernauwing op een andere plek, en dus een nieuwe ingreep. Dat geldt niet voor de looptherapie", aldus Lindy Gommans, de arts-onderzoeker die het onderzoek leidde.
De looptherapie duurt lang: mensen moeten meerdere keren per week thuisoefeningen doen en langs bij de fysiotherapeut. Daarnaast moet "door de pijn heen" worden gelopen.
In Nederland hebben naar schatting 350.000 mensen boven de 55 jaar last van een etalagebeen.
Bron: defysiotherapeut.com
Nieuwe knie of heup? Direct door naar de fysiotherapeut
Het komt nog steeds voor dat patiënten na ontslag na een totale knie- of heupvervanging zonder een verwijzing voor fysiotherapie of overdracht het ziekenhuis verlaten. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het herstel.
Niet bewegen staat herstel in de weg
In de Volkskrant-special Samenwerken in de zorg (pagina 18-19) pleit Jesper Knoop, onderzoeker en beleidsmedewerker KNGF, ervoor dat patiënten met een nieuwe knie of heup direct aan de slag gaan met een fysiotherapeut in de eerste lijn.
Het is belangrijk dat mensen snel weer in beweging komen: ‘Mensen laten zich soms leiden door pijn. Als gevolg daarvan bewegen mensen wekenlang niet of nauwelijks. Niet bewegen houdt de pijn in stand en maakt volledig herstel soms onmogelijk’ zegt Knoop.
Bron: defysiotherapeut.com
De fysiotherapeut over wintersporten
Wintersport is heerlijk, maar wel intensief voor je lichaam. Vooral skiën vergt veel van je knieën, ook voor de geoefende wintersporter. Heb je al knieklachten? Bereid je dan extra goed voor. Vraag je fysiotherapeut om advies en ondersteuning.
De fysiotherapeut is de expert in houding & beweging. Hij/zij leert je hoe je verantwoord kunt trainen als voorbereiding op je wintersportvakantie. De training is gericht op het versterken van je spieren en het verbeteren van je stabiliteit en balans.
Ook geschikt als je nog geen klachten hebt, maar wel zuinig bent op je lichaam. Snowboarders kunnen bij de fysiotherapeut terecht voor valpreventie.
Vijf tips van de fysiotherapeut
Ga je op wintersportvakantie? Dit zijn de tips van de fysiotherapeut:
Verbeter je conditie en zorg dat je goed uitgerust bent. Ben je niet fit? Dan heb je meer kans op een blessure. Je concentratievermogen is dan minder en de kans dat je valt groter. Je bent minder in balans waardoor je gaat compenseren en daarmee
het risico op blessures vergroot. Heb je pijn voor of tijdens het skiën? Doe na afloop rek- en strek oefeningen zodat klachten niet verergeren. Houd je spieren en gewrichten warm en doe na afloop rek- en strek oefeningen. Dat is nodig omdat er door
het intensief wintersporten, spanning in je spieren wordt opgebouwd. Rek- en strekoefeningen ontspannen de spieren weer. Eet en drink voldoende. Als spieren te weinig energie krijgen, neemt de kans op blessures toe. Vóór en tijdens het bewegen,
leveren koolhydraten energie. Ná afloop zorgen eiwitten voor herstel van je spieren. Neem op tijd je rust en slaap voldoende. Je spieren hebben dit hard nodig om goed te herstellen. Zorg ervoor dat je niet bij één van de honderden mensen hoort die
een blessure krijgen tijdens de wintersportvakantie. Bereid je dus goed voor. Vraag de fysiotherapeut om advies en ondersteuning op maat. En geniet van je wintersportvakantie!
Bron: defysiotherapeut.com